15-05-2019 GÜNDEM

Bolu’da Enderun Usulü Teravih Namazı

Bolu’da Enderun Usulü Teravih Namazı İl Merkezi ve İlçelerde Devam Ediyor.

Bolu’da Enderun Usulü Teravih Namazı

 

İl Müftülüğümüzün her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayı programları kapsamında Enderun Usulü Teravih Namazı 10.05.2019 Cuma günü Bolu Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Yavuzyılmaz’ın “Ramazan ve İnfak” konulu vaazının ardından Yeşil Cami’de kılınarak başladı.

Ramazan Ayı boyunca İl merkezinde tarihleri önceden belirlenen bazı camilerimizde namazların farklı makamlarda kıldırılmak suretiyle, namazın daha ruhani bir sevinç içerisinde kılınmasını sağlamak amacıyla Ramazan ayı sonuna kadar Enderun Usulü Teravih namazları kılınıyor.

Enderun Usulü Teravih Namazı’nın Özelliği:

İmamın takip edeceği makamlardan her dört rekatta bir Ramazan'ın ruhuna uygun, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen tervihalarda, yine eğitimli ve güzel sesli müezzinler topluluğunca ilahilerin okunması adetine “Cumhur Müezzinliği" denir.
Osmanlıdan günümüze kadar sürdürülen köklü geleneklerden Enderûn Usûlü Teravih öncelikle müezzinin namaz öncesi getirdiği kamet ile yatsı namazının hicaz veya uşşak makamında kılınacağı belirlenir.
Ardından teravih namazının ilk dört rekâtı neva makamı, ikinci dört rekâtı hüseyni makamı, üçüncü dört rekâtı bestenigâr makamı, dördüncü dört rekâtı eviç makamı son dört rekâtı ise acemaşiran makamlarında kılınarak tamamlanır.

Her dört rekât arası bir sonra gelecek olan dört rekâtın makamında bestelenmiş ramazan ilahileri okunur. İmam son rekâtta mahur makamı'nda selamını verir ardına yine mahur makamında bestelenen salat-ü selam ve segâh, salat-ı ümmiye okunarak teravih namazı tamamlanır.
Vitir namazına ise müezzinin son salavatın makamına göre hüzzam, segâh veya saba makamında kılınır. Böylece yatsı namazı teravih ve vitir ile birlikte yedi makam da namaz içerisinde kullanılır.

 

Sıra No

Tarihi

Günü

Cami Adı

3

17.05.2019

Cuma

Siteler Camii

4

21.05.2019

Salı

Fatih Camii

5

24.05.2018

Cuma

Sümer Merkez C.

6

28.05.2018

Salı

Sağlık Mah. Saygılı C.

 


Bu haber 6443 defa okunmuştur.

HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri