26-06-2020 Fatma MARMARA (DURSUN)

 

Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Telekonferans yöntemi ile Pandemi Sürecinde “Turizm ve Eğitim” konulu konferansta aynı zamanda YÖK’ün aldığı kararlar ve COVİD-19 sürecin toplum üzerindeki psikolojik etkileri ele alındı.

 Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasin Boylu, Abant Place ve Köşk Otelleri Satış & Pazarlama Müdürü Hikmet Yeşilkaya’nın telekonferans yöntemi ile konuk olarak katıldığı programa yine aynı yöntemle Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural ve okulun tüm eğitimcileri de katıldı.

Müdür Ayhan Vural’ın açılış konuşması ardından, Bolu İzzet Baysal Abant MTAL mezunu Prof. Dr. Yasin Boylu, pandemi süreci ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığında ve yüksek öğretim kurumunda yakın zamanda katıldığı toplantılarda konuşulanlar doğrultusunda aldığı notları paylaştı. Pandemi süreci toplumdaki gündelik hayatı değiştirmeyle birlikte kültürümüze de haliyle bazı etkileri olduğu gibi bu sürecin turizme yansıyan etkilerini anlattı.

Dünya turizm örgütünün %40 ile % 80 arasında bir risk beklediğini söyleyen Prof. Dr. Yasin Boylu; “Eğer Dünya Turizm Örgütünün bu beklentisi gerçekleşirse, özellikle net kârları % 5’in altında olan işletmeler için büyük bir felaket projeksiyonu çiziliyor. Pandemi tüm dünyayı etkiledi. Özellikle İtalya ve İspanya gibi ülkeler pandemi sürecini iyi yönetemediler. İyi yönetemedikleri için de bunların turizmden etkilenme bize göre Türkiye’ye göre bir hayli fazla. Oteller açılıp, uçuşlar başlayınca, işte bizde Türkiye’de de böyle, herkes tatile koşacakmış gibi bir algı var. Fakat sektörün temsilcileri ve bakanlıktaki bazı bürokratlar o kadar iyimser değiller. En azından 2020 yılı için bu kadar iyimser değiller. Bunu ifade ediyorlar. Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de iç turizm teşvik ediliyor. Fakat AB bu konuda biraz daha muhafazakâr davranıyor. Yani yakın zamanda Angela Merkel'in açıklamaları vardı. Lufthansa gibi havayolları uçuşları başlattı ama başlattıkları yerler arasında Türkiye yok. Bizim Dışişleri Bakanlığı, Turizm Bakanlığı bunu aşmaya çalışıyorlar.”diye ifade etti.

Artık işletmelerde Corona free sertifikası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yasin Boylu; “Artık işletmelerde ve bizim bakanlık bu işi iyi yaptı, uluslararası yetkin bir sertifikasyon kuruluşuyla çalışıyor. Bu önemli fakat bu noktada TÜRSAB ve sektöründe inisiyatif alması gerekiyor. TÜRSAB ve bakanlık ilişkileri çok istenildiği gibi değil aslında. Bunların iyileştirilmesi gerekiyor. Rusya pazarına baktığımız zaman onlarda da bir muhafazakârlık durumu var. Yani bizim beklediğimizin çok üzerinde veya beklediğimiz gibi gerçekleştirilmiyor. Karadeniz ve Kırım kıyılarına sanki biraz daha ilgi gösterecekler gibi görünüyor. AB için söylemiştim, yani Rodos’a bile sefer düzenliyor ama onun hemen karşısındaki Dalaman havaalanına sefer yok maalesef şuan için Almanya’dan. Bu iş havalimanından, otellerden, yeme içme yerlerinden tutunda, işte halı satan, kuyumcu, altın satanlardan başlayarak birçok sektörü etkileyecektir. Dolayısıyla bu 2020 yılını az hasarla atlatmamız gerektiğini düşünüyorum. 2021 yılı içinde stratejiler belirlenirse iyi olur diye düşünüyorum.”dedi.

TÜRSAB ve Turizm Bakanlığıyla sürekli görüştüklerini belirten Müdür Hikmet Yeşilkaya; “Malumunuz üzere çok detaylı yoğun bir genelge var otellere. Tabi buradaki genelgelerde sürekli değişiyor. Örneğin son haliyle otelimizi bir bakanlık denetçisi gibi elimde formla madde madde denetim yaptım. Yani genel denetçi gelmeden önce kendi iç denetimimizi yaptık. Açıkçası zor bir süreç evet, zor bir süreç bizi bekliyor, otelcilik noktasında, turizm noktasında gerçekten hepimizin işi zor. Neticede ürünümüz hizmet sektörü ve misafirlerimiz gerçekten özellikle bizim için Abant bölgesinde ki konuklarımız çok çok önem arz ediyor.”dedi.

26 Haziranda otellerinin açılacağını vurgulayan Müdür Hikmet Yeşilkaya; “İlk etapta taleplerin az olacağını düşünüyorduk ama inanın şuanda yüz oda doluyor. Abant destinasyonunda acentelerden olsun ve ülkemizin İstanbul, Ankara olmak üzere gerçekten çok yoğun talepler aldık. Sınav haftası ve sokağa çıkma yasağının olmasına rağmen yüz oda doldu. Bu şunu gösteriyor aslında,  TÜRSAB yetkilileri de telefonda bunu belirtti. Yani şimdi İçişleri Bakanlığından bir genelge yayınlanıyor ve oteller için turizmciler için bir inisiyatif isteniyor. Fakat buradaki inisiyatifi de sadece acenteler kısmına veriyor. Eğer siz acenteden rezervasyonunuzu alırsanız, elinizde acente belgesi olursa ve sizi acente aracıyla acente şoförüyle getirirse, bu sokağa çıkma yasağından siz etkilenmiyorsunuz. Ama otelden direk rezervasyon yaparsanız, o saatler dışında gelmiş olursanız cezai işleme tabi oluyorsunuz. Başta belirttiğim gibi biraz karışık bir süreç ama bunu hep birlikte atlatacağız.  Aslında bakanlıkta, TÜRSAB’ta şuanda genelgeler üzerinde otellere olsun, duyurular noktasında gerçekten biraz zorlanıyor. Bu noktada da özellikle taleplerimizin aslında biz Bolu olarak, Bolu otelcileri olarak, Bolu turizmcileri olarak eğer sesimizi tek bir ağızdan dile getirebilirsek, bu noktalarda da daha hızlı aksiyonlar alınabilineceğini görüşmemde ifade ettim.”diye belirtti.

Pandemi etkisi, Avrupa’nın tutumu devam ederse ülkemizdeki turizm süreci nereye evrilir. Örneğin sanal turizm daha mı öne çıkar ve bu durumlarla ilgili daha geniş konular gündeme gelir mi? sorumuza, Müdür Hikmet Yeşilkaya; “Şimdi tabi burada artık otellerin ve hizmet ürünü satanların pazarlaması marketing pazarlamaya, online pazarlamaya yöneldi. Fakat biz bizim bölgede destinasyon olarak şunun farkına vardık. Yani bizim Abant bölgesinde oturmuş bir hizmet kalitemiz var ve sattığımız ürünün bu bölgenin lokasyonunun bir marka değeri var. Şimdi biz belki bu konuda çok zorlanmayacağız ama hizmet sektöründe olan diğer meslektaşlarımızda bölge olarak, yani bizim dışımızdaki Bolu bölgesi ve Abant bölgesi dışındaki özellikle güney otelleri bu marketing ve pazarlama noktasında açıkçası çok arayış içerisindeler. Sektördeki paydaşlarımızla, dostlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Şuanda güneydeki birçok otel gerçekten çok zorlanmakta çünkü oda sayısı çok fazla ve az önce hocamızın da belirtmiş olduğu gibi uçuşlar henüz tam manasıyla açılmış değil. Biz kendimizden örnek vereyim, şuanda Ortadoğu pazarının yani Körfez ülkeleri, Dubai gibi Abu Dabi, Bahreyn, Lübnan, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’dan çok yoğun misafir alıyor olmamız lazımdı. Otelimizin tamamen %100 kapasiteyle dolu olması lazımdı. Fakat oradaki gruplarda da sürekli sosyal medyadan online olarak görüşüyoruz. Gelmek istiyorlar ama bu Covid-19 salgını gerçekten her şeyi şuanda olumsuz yönde etkilemiş durumda. Bizde konuyla ilgili olarak marketing çalıştıklarımızın, sosyal medya ağırlıklı, özelliklede guruplarımıza birebir canlı bilgiler ulaştırıyoruz. Yani karşılıklı görüşme maalesef şuanda olmuyor.”diye yanıtladı.

Devam edecek.

 


Bu yazı 1219 defa okunmuştur.



Fatma MARMARA (DURSUN) Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri