16-06-2022 Konuk Yazar

 

 18 ve 19 Haziran 2022 de Yks sınavına 3 milyon 400 bin aday girecek.Bu sınavda öğrenci tayfasına destek olması açısından sınav öncesi ve sınav anı tekniklerle ilgili bilgi vermek istiyorum.

Anne karnından başlayıp bugünlere kadar gelen bir gelişim ve değişim içindesin.Gittiğin her okul ,öğrendiğin her bilgi ,çözdüğün her soru geleceğine yapmış olduğun yatırımdan başka bir şey değil.Sen sevgili dostum ,hayatını ,yaptığın işi ve geleceğini ciddeye alıp güzel şeyleri ektiysen rahat ol panik yok her şey istediğin gibi olacak.Çünkü hayat taksitle değil peşin çalışıyor.Ektiklerini mutlaka en verimli şekilde biçeceksin.Hayat çıktığı yoldan dönmeyen ve o yolculuğu sonuna kadar sürdürenlerin zafere ulaştığı bir meydandır.Zafere çiçekli yollardan gidemezsin sevgili dostum ve başarı merdivenlerini ellerin cepte tırmanamazsın.

Kendini ne kadar önemser isen karşılığını o kadar alacaksın unutma ki hayat bir yansımadır neyi söylersen onu duyacaksın. Bilesin ki sevgili dostum Sınav sadece bir araçtır.Seni bir istasyondan başka bir istasyona taşıyacak bir araç .Ölüm kalım maçın değil.Tedbir senden takdir Allahtandır.Kendine inanıp bilgi edindiysen bu sınav senin için harika geçecektir. Yök'ün baraj puanını kaldırması tyt sınavında süreyi 30 dakika uzatması sizler için birer avantajdır. Bu avantajları kullanarak sınav öncesi rutinini asla bozma. Bugünden itibaren artık daha fazla nefes al spor yap müzik dinle zihnini dinlendir. Bilgi edinmek için çalışma. Sadece son iki yılın çıkmış sorularını çözmen yeterli olacaktır. Edindiğin tüm bilgiler zihninde soğuk hava deposunda sınav anını bekliyor panik yapma.

Cuma akşamı sınav belgelerini gözden geçir rahat kıyafetlerini hazırla ve hangi saatte uyuyorsan o saatte yatağına gir.Uyku tutmaz ise kalk dolaş evde nefes al ve tekrar yatağına gir güzel şeyleri hayal et ve uykunun kollarına kendini bırak. Sabah erken kalk ve duşa gir ılık suyla duşunu al çıkarken soğuk suyla ayağını ve enseni yıka bu stresini ve kaygını azaltacaktır. Kahvaltıda ağır ve sıvı gıdalarla beslenme.Baharat ve kızartma türlerinden uzak dur.Odaklanmaya iyi geleceği tespit edilmiş patates haşlamasını ihmal etme. Sınav yerine erken git ordaki havayı teneffüs et. Suyun ,giriş belgen ,kimliğin yanında olsun. Sınav salonunda sana gösterilen yerin sana ait olup olmadığını mutlaka kontrol et. Kitapçık dağıtıldığında kitapçığı gözden geçir asla sorulara bakma.Sadece sayfa numaralarına göz at matbaa hatası olup olmadığını kontrol et o kadar.

Sınava en iyi olduğun alandan başla. Dikkatin dağıldığında soru çözmeyi bırak .derin nefes al iki yudum su iç ve devam et baktın olmuyor farklı bir türe geç. Soruyu anlamadan çözmeye çalışma. Altı çizili kelimelere dikkat et. Tüm seçenekleri oku ve öyle şıkkı işaretle. Çeldiricilere dikkat et. Üç şıkka indirdiğin soruda sakın atarsam tutar deme genelde tutmayacak ve yanlışların doğrularını götürecektir. İki şıkka indirdiğin sorularda yüzde elli şansın vardır aklına ilk geleni işaretle ve bu seçeneği asla değiştirme. Soruyla kesinlikle inatlaşma unutma ki inatlaşmak sana kaybettirir. Çözemediğin soruyu işaretle ve geç.bütün soruları görmeye çalış yani turlama tekniğini kullan. İyi hazırlanmış bir sınavın %10 u çok kolay sorulardan %20 si kolay sorulardan %40 ı normal sorulardan %10 u çok zor sorulardan % 20 si zor sorulardan oluşur.Dolayısı ile panik yapacak kaygılanacak bir durum yok.Balık soruları bir soruya takılıp kaçırma.Her doğru sana puan getirecek unutma. Üç şık arka arkaya gelebilir daha fazla aynı şık devam ediyorsa burada bir yanlışın olduğunu fark et ve zinciri bir yerinden kır. Yüz kişiden beş kişi kaydırma yapar. Cevap anahtarın senin namusun onu çok iyi koru. birinci sayfadaki soruları çöz ve ikinci sayfaya geçerken cevapları madde numaralarını okuyarak optiğe geçirmen kaydırma riskini azaltacaktır. Cevap anahtarını sınav bitiminde mutlaka kontrol et. Sınav sürecinde sakin kalmaya ,derin ve doğru nefes alıp vermeye önem göster. Sakinim ve her şey yolunda telkinlerini iç sesinle seslendir. Bir soruyu çözdün yada çözemedin diğer soruya geçtiğinde aklını o önceki soruda sakın bırakma. Sağ elinle çözemediğin bir soruyu birde sol elinle çözmeye çalış.Farklı olduğunu göreceksin beyninin bütün loplarını harekete geçir. Sağ elini kullanıyorsan sola doğru ,sol elini kullanıyorsan sağa doğru otur .Bu pozisyon hatırlama eğrisini harekete geçirecektir. Zamanı arada mutlaka kontrol et. Kimin ne yaptığı önemli değil sadece kendine odaklan. Kendini kimseyle kıyaslama. Yapamadığını boş bırak ve geç. Unutma alın yazını ancak alın terinle değiştirebilirsin.

Mücadelenden asla vazgeçme.Sonuna kadar inancını ve azmini devam ettir.Zafer kendine inananların olacaktır

Konuk Yazar: Uzman Klinik Psikolog Kemal Hilmi Çelebi


Bu yazı 3609 defa okunmuştur.



Konuk Yazar Diğer Yazıları
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Anketimize Katılın
Henüz anket oluşturulmamış.
Namaz Vakitleri